Diario EL PERIÓDICO (15/10/2014), Jam Session - Barcelona

Diario EL PERIÓDICO (15/10/2014)

Publicado el 15 de octubre de 2014

DIMECRES, 15 D’OCTUBRE DEL 2014

En aquest país el rock ha estat considerat històricament un gènere musical menor. I si un aficionat a les guitarres contundents es volia dedicar de manera professional a la música havia d’escollir entre estudiar al clàssic conservatori o a les escoles de jazz. Això últim ha canviat en el curs 2014-2015 amb l’aparició del grau universitari Rock, noves tendències i músiques urbanes impartit únicament per l’Escola Superior de Música Jam Session (Montfar, 16), al barri de la Font de la Guatlla.

El programa d’estudis del primer i únic grau rocker de l’estat espanyol consta de 240 crèdits repartits en quatre anys -com Belles Arts, Disseny, Dret, Biologia i altres carreres- i ha estat aprovat per l’Agència per a la Qualitat del sistema Universitari (AQU) i el departament d’Ensenyament. Així, els alumnes que superin tots els crèdits obtindran el Títol Superior en Música Moderna en l’Àmbit del Rock, amb les especialitats de sonologia, pedagogia o interpretació.

Un barri amb ritme

Aquest esdeveniment històric ha convertit la Font de la Guatlla en l’autèntic epicentre del rock a nivell estatal. El campus universitari s’estén per tot el seu territori gràcies a la col·laboració de les principals entitats del barri. «Un dels requisits per crear una nova especialitat és tenir un campus al voltant de la facultat. Per sort, els veïns i les entitats com l’institut XXV Olimpíada, CaixaForum i el Centre Cívic Font de la Guatlla s’hi han bolcat cedint els seus auditoris, les seves sales d’exposicions i les seves biblioteques al projecte», explica Luis Blanco, director de Jam Session.

El paper de l’associació de veïns com a intermediària amb l’administració i altres entitats de l’entorn ha estat fonamental. «El projecte de Jam Session ens va semblar fantàstic, molt ambiciós, i l’hem defensat amb totes les armes. No enteníem per què hi trobaven tantes pegues. Ells (Jam Session) no demanaven res a ningú. Més aviat, oferien cultura i llocs de treball», destaca Lluís Maté, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Font de la Guatlla-Magòria.

Actualment, Jam Session, que està en funcionament des del 1997 i amb estudis homologats des del 2000, compta amb més de 300 alumnes entre els seus diferents cursos i tallers. Només sis cursen el títol superior. «En cap moment volem que el rock caigui en l’elitisme del jazz, però s’hi van presentar unes 47 persones i només sis van superar totes les proves», puntualitza el director del centre.

Manuel Suárez i Marc Galindo són dos dels sis alumnes i estan encantats amb el seu paper de conillet d’Índies. «Vaig estudiar música durant molts anys però només com a afició. Al quedar-me sense feina vaig aprofitar per canviar de professió. Ara sóc professor de música i vull treure’m el títol superior», explica Suárez. El seu company destaca les nombroses sortides professionals amb què podran comptar: «Aquí toques de tot una mica, encara que jo m’estic especialitzant en la interpretació de guitarra»,explica Galindo.

 

*Aclaración: Jam Session no se hace responsable de las interpretaciones libres e independientes que los medios de comunicación puedan expresar sobre nuestros contenidos originales.

 Para cualquier aclaración o duda pónganse en contacto directamente con nosotros.

 

Accede al Artículo completo

Descarga la imagen  PDF

 

 

 

Compartir