Virtuós de la percussió cubana, un músic polifacètic que aborda amb ple domini els diferents gèneres de la música sigui popular, clàssica o contemporània. El guantanamero Enildo Rasúa, qui actualment resideix a la ciutat de Nova York, és posseïdor d’una tècnica depurada en la seva especialitat i ha desenvolupat una extensa i prolífica carrera professional tant en el terreny didàctic com en l’artístic.
Enildo va començar els seus estudis musicals a l’edat de 6 anys en el seu Guantánamo natal, posteriorment va obtenir la titulació d’instrumentista, professor de percussió simfònica, bateria, percussió cubana, pedagogia i cant folklòric a l’Escola Nacional d’Art (ENA) de l’Havana . És Llicenciat en Música per l’Institut Superior d’Art ISA en l’especialitat de Percussió simfònica i a més es va formar en les matèries de Percussió folklòrica, Bateria, Música de cambra, Pedagogia, Música popular i Història musical cubana. Ha rebut classes de Percussió cubana amb els mestres Tomàs Jimeno i Just Pelladito i ha realitzat diversos cursos relacionats amb la percussió de calaix flamenc i música flamenca, en prestigiosos centres Barcelona.
En la trajectòria professional d’aquest destacat músic es troben els seus treballs realitzats amb l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba; com baterista de l’orquestra de l’emblemàtic Cabaret Tropicana de l’Havana; primer percussionista de l’Orquestra de la Ràdio i la Televisió Cubana; percussionista en el Grup Folklòric Banrrarrá (música folklore franc-haitià), a més de ser integrant de l’ Enildo Rasúa Quintet Jazz Cubà.
Ha col·laborat amb importants figures del panorama musical espanyol, cubà i internacional entre les quals destaquen els artistes de flamencs Carles Benavent i el guitarrista Chicuelo. També va col·laborar amb el Ballet Flamenc de Joaquín Cortés i amb la companyia de dansa contemporània Gelabert-Azzopard . Altres famosos artistes amb els quals ha tocat i col·laborat són Trilok Gurtu, Clau i Guaguancó, Pedro Luis Ferrer, Michael Legrand, Raúl Recow i Karl Perazzo, José Changuito Quintana, Tata Güines i Miguel Angá Díaz .
Enildo Rasúa ha desenvolupat una intensa activitat didàctica avalada per la seva experiència com a pedagog en múltiples institucions d’ensenyament musical de Cuba entre les que es troben el Institut Superior d’Art, l’Escola de Música “Ignacio Cervantes”, el Conservatori Nacional “Amadeo Roldán” de l’Havana, la Càtedra de Música Popular “Benny Moré”, l’Escola Internacional de Percussió, la Societat de Percussionistes de Cuba PERCUBA i el Centre Nacional d’Escoles d’Art . Durant els seus anys a Espanya ha col·laborat en importants centres professionals com el Taller de Músics, L’Aula de Música, la Universitat Pompeu Fabra i la Univesitat Autònoma de Barcelona, així com l’Escola Superior Musikene de Sant Sebastià. També ha estat professor del Conservatori de Perpinyà i el Conservatori de Narbonne a França, així com l’Escola Superior de Música i Dansa de Monterrey, Mèxic. Actualment és professor de New Jersey City University (USA) .
Són diversos els projectes d’investigació didàctics desenvolupats per aquest percussionista per al perfeccionament de la tècnica i execució d’aquests instruments. Projectes que es basen en la seva àmplia experiència com a pedagog i que han culminat en la publicació de diversos textos especialitzats avalats i reconeguts per grans mestres de la percussió. Ells són: La Tercera Mà “The Third Hand”, en el qual proposa un enfocament modern en la tècnica, on s’utilitzen tres baquetes per tocar instruments de percussió. El Llenguatge de la Rumba, tumbadoras (congues) Vol. 1 El Tumbao, Tumbadoras (congues) Vol. 2 Rhytms, Afro-Cuban Drum Set, Música Popular Cubana, Drums + Congues i el Mètode Interactiu i Multimèdia de Bongo. Sense cap dubte el treball pedadógico de Enildo s’ha convertit en una eina útil en l’aprenentatge dels ritmes cubans per a tots aquells que volen estudiar i enriquir la percussió cubana al món.
Més informació: enildorasua.com
· Quan ·
Dijous 17 de desembre – 15h
· On ·
Escola Superior de Música Jam Session – Aula 01 (Auditori)
· Entrada ·
Laboratori obert per a tots els alumnes i professors dels Centres Educatius Jam Session
Obligatori per als alumnes matriculats de bateria com a primer instrument en l’ESM Jam Session
10 € per a la resta d’assistents