AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES

 

No us perdeu el documental que van emetre el passat 12 de març al programa CRÒNIQUES de RTVE 2.

‘Cròniques’ va viatjar a Barcelona per donar a conèixer l’Escola de Música Jam Session, la primera que ha aconseguit posar en marxa a Espanya un títol superior o grau universitari de Rock, Noves Tendències i Músiques Urbanes.

S’ofereixen tres especialitats: Interpretació, Sonologia i Pedagogia Musical. El pla d’estudis se centra en la música (harmonia, composició, improvisació, música en banda …) i en el seu entorn (història, tecnologia, màrqueting …), amb especial atenció a les noves formes de creació, expressió i difusió musical.

A l’Escola Jam Session es preparen les següents proves d’accés, per al mes de juny. El proper curs seran 30 els alumnes que inicien el camí per aquest nou territori guanyat pel rock.

Han transcorregut gairebé 8 dècades des que el rock comencés a moure esquelets i consciències. Va néixer als EUA, en els 50, de la fusió de diversos estils, fonamentalment el blues dels negres i el country dels blancs. Una música mestissa, senzilla i directa, que va encoratjar una autèntica revolució i va traspassar els àmbits de la cultura. El rock es va convertir aviat en una forma d’entendre la vida.

Des d’aquells primers dies, des d’aquells pioners, el rock ha pres mil camins, s’ha reinventat mil vegades, i mil vegades ha tornat als orígens. I manté intacta la seva força transformadora, el seu impuls vital, el seu esperit.

Aquest esperit, i no una altra cosa, és el que l’ha portat a les aules més exigents. Sí, ara el rock és també una carrera superior, un grau. Qüestió de lògica, la música clàssica té la seva titulació, també el jazz, com el rock no anava a tenir? Era qüestió de temps, de risc i d’esforç. Ja està fet.

 

DOCUMENTAL COMPLET

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

L’origen

Un tipus inquiet. Cantant de cabellera, pantalons texans i botes texanes. Un rocker de llibre: Luis Blanco. Va arribar a la música per pura afició, empès per la màgia blanca del Made in Japan de Deep Purple. Era molt jove, va deixar el seu ofici de fresador i es va posar a cantar en grups diversos, pel camí va veure la necessitat d’estudiar música, i després va començar a fer classes. Al principi era només una forma d’arrodonir ingressos, però l’ensenyament acabar sent un objectiu central, un fi en si mateix. A més tenia les seves pròpies idees sobre això, així que va tirar de risc i el 1998 va obrir Jam Session, la seva pròpia Escola de Música, per a impartir classes de música moderna en els nivells elemental i mitjà.

Fa una mica més d’un lustre va començar a rondar cap la idea de crear un títol superior que completés el cicle formatiu en l’àmbit del Rock i les Noves Tendències. El suport dels seus col·laboradors més propers posar el tema definitivament en marxa.

No ha estat fàcil. Una autèntica cursa d’obstacles, un rosari de requisits saltats en decrets d’obligat compliment. Que si el projecte de negoci, que si la infraestructura adequada, els espais necessaris, les mesures establertes, els accessos … I sobretot: el pla formatiu.

En la travessia burocràtica, fins a la Font de la Guatlla, el barri barceloní on hi ha l’Escola Jam Session, va deixar sentir la seva veu favorable al projecte. L’Associació de veïns va mostrar el seu suport a un projecte que formaria part de l’anomenat Campus Barcelona, ​​un entorn cultural que engloba centres de docència i expressió artística.

 

El suport veïnal – Luis Maté, president de l’Associació de Veïns Font de la Guatlla

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per fi, al juliol de 2014 el projecte va ser definitivament aprovat. L’Escola de Música Jam Session podia impartir el Grau Superior en Rock i Noves Tendències, un títol oficial, reconegut per l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari, i dins de l’Espai Europeu d’educació Superior. Dos mesos després, amb pocs inscrits a causa de les presses, es van realitzar les primeres proves d’accés. Només 5 alumnes van aconseguir entrar al curs inaugural.

 

La formació

La proposta formativa per als quatre cursos del grau aborda diferents aspectes al voltant del fet musical. Es potencia el virtuosisme instrumental i la capacitat de compondre, de crear música, però també s’incideix en el coneixement de la tecnologia al servei de la música, o en el màrqueting i el negoci, o en la pedagogia … I tot amb una orientació de futur, potenciant l’exploració en un panorama, el musical, en permanent estat de canvi.

 

Nous territoris per al rock – Jeroni Pagan, cap estudis de l’Escola Superior de Música Jam Session

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha 3 possibles especialitats, en funció de l’orientació professional que cada alumne pretengui: Interpretació, Pedagogia i Sonologia. La Interpretació busca l’excel·lència en el domini i potencialitat d’un instrument, la Pedagogia s’orienta al camp de l’ensenyament musical i la Sonologia abasta tot el relatiu a la producció sonora, mescles, equipaments, etc.

L’assignatura d’Instrument és l’única que s’imparteix a cada alumne en solitari. Al final de la cursa, el graduat ha de ser un virtuós intèrpret de l’instrument de la seva elecció, ha de conèixer tots els estils i improvisar amb la màxima facilitat. A més s’ofereix formació en un segon instrument.

Instrument i Grup (Banda) són les assignatures amb més pes específic en la carrera, les úniques que s’imparteix al llarg de tot el grau. Pedagogia és una assignatura comuna en el primer curs per a les 3 especialitats. Té la seva explicació: quan afluixen els concerts, els “bolos”, l’ensenyament musical és la principal font d’ingressos per a la majoria dels professionals de la música, d’aquí la importància de manejar tècniques eficaces per a l’aprenentatge musical.

 

Un futur rendible – Luis Blanco, director de l’Escola de Música Jam Session

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fills del Rock

Amb la seva guitarra entre les mans, el professor Albert Faç parla amb entusiasme contagiós. “Quan et poses a tocar entres en un altre món -diu-, actives altres àrees del cervell, i realment és com una teràpia”. Albert es confessa afortunat, treballa en el que més l’apassiona. Com ell tots els altres en Jam Session, siguin professors o alumnes. Molts d’ells, gairebé tots, van topar amb la música abans de posar els peus a terra, i no van oposar resistència. Viuen connectats entre si per aquest vincle que els identifica com a membres de la gran tribu, rockers.

 

Teràpia rock – Albert Faç, professor de guitarra

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gilles Estoppey s’expressa amb dificultat en castellà, en el seu cap de belga rodamón els idiomes conviuen com poden, però quan s’asseu davant el Fernder Rhodes i comença a lliscar les seves mans pel teclat és fàcil entendre’l. Gilles dóna classes de piano i de banda. Un altre rodamón, Riccardo Massari. Un alquimista sonor en recerca permanent. Tot el que sona és susceptible de convertir-se en música per aquest italià, eixut i amable, sonólogo, compositor i multiinstrumentista. Fa un parell d’anys va desenvolupar el Tarcordium, el seu invent, un instrument electro acústic, “arcaic i futurista” -diu-, que, a les mans, pot transformar la música celestial en un punyent crit satànic, i viceversa. Riccardo és professor d’Acústica i Percepció Auditiva, en la seva classe es dissecciona el so i també s’analitza l’entorn sonor quotidià, la sintonia de la vida.

Albert, Gilles, Riccardo, i altres: Rafa Escoté, un històric mestre del baix elèctric (va formar part d’aquell mític Pegasus que va sacsejar l’escena jazz-fusió barcelonina en els 80), Pepe Balasch, un d’aquests músics totals que tocandirigenarreglanimpartenyloquesea, Maite Vernet, la pedagoga embarcada en el Primer Gran Catàleg del Rock (molt més que una enumeració d’artistes, grup o estils) … Professors de la nova matèria, formadors de graduats universitaris en Rock, Noves Tendències i Músiques Urbanes, tot un repte, una responsabilitat que assumeixen amb el sentit del risc propi dels rockers. Algú havia d’obrir camí.

 

‘El Gran Catàleg del Rock’, l’obra pendent – Maite Vernet, professora de Pedagogia Musical

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I a l’altra banda, en la part dels entusiastes aprenents, alumnes com Marc, com Manu, com Jordi o com Carles, membres també de la gran tribu del rock, inquiets i curiosos, amb la incertesa dels que estan descobrint el més desitjat regal. Seran els primers a l’orla del Rock. Bons tipus.

 

En l’origen va ser … la flauta – Marc Galindo, alumne de Grau de Rock

AULES PER AL ROCK / TVE2 – DOCUMENTAL A CRÒNIQUES, Jam Session - Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Cròniques estrena a La 2 ‘Aules per al rock’

 

http://www.rtve.es/rtve/20150311/cronicas-estrena-2-aulas-para-rock/1113140.shtml

 

‘Cròniques’ viatja aquesta setmana a Barcelona per donar a conèixer l’Escola de Música Jam Session, la primera que ha aconseguit posar en marxa a Espanya un títol superior o grau universitari de Rock, Noves Tendències i Músiques Urbanes. Aquest dijous ‘Cròniques’ estrena a La 2 el reportatge ‘Aules per al rock.’

L’Escola de Música Jam Session de Barcelona va obrir les seves aules al setembre passat, només dos mesos després d’aconseguir tots els permisos requerits. Les presses i la duresa de la prova d’accés van reduir a cinc el nombre d’alumnes que van inaugurar la cursa. Quan finalitzin els quatre cursos del grau, seran els primers rockers titulats.

“El rocker assumeix riscos, no és una persona que es deixi portar per la corrent”, explica Luis Blanco, director de l’escola, a l’equip de ‘Cròniques’.

S’ofereixen tres especialitats: Interpretació, Sonologia i Pedagogia Musical. El pla d’estudis se centra en la música (harmonia, composició, improvisació, música en banda …) i en el seu entorn (història, tecnologia, màrqueting …), amb especial atenció a les noves formes de creació, expressió i difusió musical.

A l’Escola Jam Session es preparen les següents proves d’accés, per al mes de maig. El proper curs seran 30 els alumnes que inicien el camí per aquest nou territori guanyat pel rock.

‘Aules per al rock’ és un reportatge amb guió de Juantxo Vidal; realització de Mariano Rodrigo; imatge de Pablo Bassa; so de Gemma García; muntatge de Sonia García; postproducció de Chema Giné; i sonorització de Curro Escribano.

 

jamsession.cat

Share